Vorige Artikel 80 van 261 Volgende

.Livinus van Gent 32 cm Franse steen

€ 115,00 (inclusief 21% BTW)
Voorraad 1 stuk
Aantal

Livinus van Gent 32 cm Franse steen.

Livinus van Gent (heilige)

Livinus van Gent (ca. 580 - 12 november 657), ook Sint-Lieven genaamd, zou een apostel van Vlaanderen en Brabant zijn geweest en is heiligverklaard. Zijn feestdag valt op 12 november.

Legende en hagiografie

Livinus werd volgens de legende geboren uit een nobel Iers geslacht. Hij reisde, volgens de vervalste hagiografie, na een vrome jeugd naar Engeland, waar hij Augustinus van Canterbury bezocht. Vervolgens ging hij terug naar zijn geboorteland om zijn studies te vervolmaken. Hij werd tot priester gewijd en vervolgens werd hij bisschop. Als zoveel andere geestelijken uit Ierland, Schotland en Engeland voelde hij zich geroepen tot de “peregrinatio Domini”, de godsreis. Hij verliet Ierland en vertrok naar Gent en Zeeland om daar het christendom te preken. Daar vertoefde hij in het Coenobium Ganda en ging er bidden op het graf van Sint-Bavo, die nog maar onlangs in geur van heiligheid gestorven was. Daarna ging hij als missionaris naar het land van Aalst, onder meer te Houtem, tussen Gent en Ninove.

De heiligenlegende verhaalt, dat Livinus op één van zijn missies aangevallen werd door een bezetene. De geestelijke sloeg de aanval af en beval de duivel om de arme man los te laten. Die lag als levenloos op de grond, tot hij weer recht kwam en zijn redder kon bedanken. Een ander verhaal vertelt dat de wonderdoener ook de sinds dertien jaar blinde knaap Ingelbert genas, de zoon van Crapahilde, en de jongen doopte.

Op hoge leeftijd zou Livinus in Esse bij Geraardsbergen, terwijl hij aan het preken was, aangevallen zijn door heidenen, die hem de tong uit de mond rukten en hem het hoofd afsloegen. Ook Ingelbert en Crapahilde zouden zijn gedood. Livinus zou in Houtem begraven zijn.

Livinus werd heilig verklaard in 842. Zijn gebeente zou later naar Gent zijn overgebracht, waar het in 1578 verloren zou zijn gegaan bij de Tweede Beeldenstorm.

Gastenboek

  • 01-05-2019 - Aangenaam verrast! We zijn natuurlijk allemaal enorm verwend door de...  lees meer
  • 12-02-2019 - Beste Merxsancta, Ik heb de bestelling mogen ontvangen, het beeld...  lees meer
  • 06-02-2019 - Dank voor de Noveenkaars met de afbeelding van Gertrudis, de...  lees meer
Plaats een bericht
© 2008 - 2019 Merxsancta / VII H. Sacramenten | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel