Vorige Artikel 39 van 261 Volgende

.Coleta Helige Nicolette Boellet 24 cm, gips

€ 68,50
Voorraad 1 stuk
Aantal

Coleta Nicolette Boëllet

Leven

Coleta besluit in 1398 als kluizenares verder te leven in eenzaamheid. Na een visioen waarin zij Franciscus van Assisi ziet, besluit ze lid te worden van de reguliere derde orde van Franciscus. In 1406 treedt ze toe tot de orde van de Clarissen. Van paus Benedictus XII krijgt de opdracht de kloosters te hervormen en waar nodig nieuwe kloosters te stichten. De paus benoemt haar tot priorin van de door haar gevormde en nieuw gestichte kloosters (Coletienen). In 1410 sticht zij haar eerste klooster in Besançon.

In 1442 sticht ze het Monasterium Bethlehem te Gent met financiële steun van Filips de Goede, zijn echtgenote Isabella van Portugal en de lokale adel. Al spoedig volgen er anderen het voorbeeld en aanvaarden de armoede en soberheid waaruit het strengere leven bestaat. De hervorming verspreidde zich over Bourgondië, Frankrijk, Vlaanderen en Spanje. Samen met de heilige Vincent Ferrer zette zij zich in om het schisma tussen Avignon en Rome ongedaan te maken. Coleta was zeer vroom: na het ontvangen van de Communie kon zij voor uren in extase vallen.

Na de dood

Ze was een tijdlang begraven in de tuin van het Monasterium Bethlehem te Gent. Ze werd ontgraven tijdens troebele tijden in Gent en haar gebeente werd overgebracht naar de Collégiale Saint-Hippolyte in de Franse gemeente Poligny.

Op 25 mei 1807 werd zij door paus Pius VII heilig verklaard. Haar feestdag is op 6 maart. Zij is de beschermheilige van Corbie, Gent, de Clarissen, de Coletienen, de timmerlieden, de dienstmaagden en patrones tegen oogziekten, onvruchtbaarheid, hoofdpijn en koorts.

De oorsprong van haar naam en haar speciale verering

Volgens de legende hadden haar ouders een onvervulde kinderwens. Zij baden tot de Heilige Nicolaas en uiteindelijk werd hun wens vervuld toen de vrouw al zestig jaar oud was. Het kind kreeg de naam Nicolette om de heilige te bedanken. Coleta werd in Gent aanroepen om een voorspoedige geboorte af te smeken. Zwangere moeders gingen hiervoor in het Gentse klooster onder de mantel van Coleta zitten. Volgens de overlevering was dit de sluier die ze van de paus Benedictus XII bij haar intrede als kloosterlinge gekregen had.

 

Gastenboek

  • 01-05-2019 - Aangenaam verrast! We zijn natuurlijk allemaal enorm verwend door de...  lees meer
  • 12-02-2019 - Beste Merxsancta, Ik heb de bestelling mogen ontvangen, het beeld...  lees meer
  • 06-02-2019 - Dank voor de Noveenkaars met de afbeelding van Gertrudis, de...  lees meer
Plaats een bericht
© 2008 - 2019 Merxsancta / VII H. Sacramenten | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel