Vorige Artikel 14 van 261 Volgende

.Antonius Abt 20 cm hoog. Gips / Anthony Abbot Anthony of Egypt, 20 cm plaster.

€ 30,00
Voorraad 1 stuk
Aantal

Aloysius Gonzaga

Aloysius Gonzaga S.J. (Castiglione delle Stiviere (bij Mantua), 9 maart 1568 - Rome, 21 juni 1591) (eigenlijk Luigi Gonzaga) is een jong gestorven katholieke heilige.

Leven

Luigi was de oudste zoon van Ferdinand Gonzaga, markgraaf van Castiglione, uit een zijtak van de familie Gonzaga. Lodewijk III Gonzaga was zijn betovergrootvader. Reeds als kind legde hij onder invloed van zijn moeder een grote vroomheid aan de dag. Als tienjarige werd hij aan het hof van de Medici te Brescia als page aangesteld. Vervolgens verbleef hij aan het hof van Filips II van Spanje.

De heilige Carolus Borromeus, bisschop-kardinaal van Milaan maakte op de jonge Luigi een grote indruk. In het jaar 1585 deed hij ten gunste van zijn broer Rudolf afstand van zijn rechten op het markgraafschap Castiglione. Tegen de wil van zijn familie in trad hij toe tot de Sociëteit van Jezus. Daar studeerde hij filosofie en theologie. Tevens had hij veel zorg voor de zieken en voor het waardig begraven van de armen. Toen in Rome een pestepidemie woedde, liet Aloysius niet na de zieken te helpen. Hij raakte zelf ziek en stierf, 23 jaar oud.

Verering

Direct na zijn dood werd Aloysius al als een heilige beschouwd. Spoedig werd hij in de San Ignazio te Rome begraven. Zijn hoofd werd later naar de Aloysius-basiliek in Castiglione delle Stiviere overgebracht. Reeds 14 jaar na zijn dood werd hij door paus Paulus V zaligverklaard. In 1726 werd hij samen met Stanislaus Kostka door paus Benedictus XIII heilig verklaard. In 1729 werd hij door dezelfde paus tot patroon van jonge studenten uitgeroepen. De Vlaamse hogeschool EHSAL, de Universitaire Faculteiten Sint-Aloysius (UFSAL), de Facultés Universitaires Saint-Louis en het Aloysius College zijn naar hem vernoemd.

Ook geldt hij als beschermheilige van pestlijders. Als symbool van de kuisheid wordt hij ook in het bijzonder tegen seksuele verzoekingen aangeroepen. Ten slotte is hij patroon van de stad Mantua. Zijn feestdag is 21 juni.

 

 

 

Antonius van Egypte


Vader van het kloosterleven.

Geboren

251 in Heracleopolis Magna, Egypte

Gestorven

356 in Colzimberg, Egypte

Vereerd in

Rooms-Katholieke Kerk
Orthodoxe Kerk
Oriëntaals-orthodoxe Kerken

Schrijn

Sint-Juliuskerk in Arles (Frankrijk)

Naamdag

17 januari

Attributen

Bel, varken (in het Westen), boek, kruk, heremiet, St-Antoniuskruis, taukruis met een bel op het einde

Beschermheilige voor

Wevers, slagers, suikerbakkers, mandenmakers, begrafenisondernemers, zakkendragers, zwijnenhoeders, varkens en huisdieren

Tegen de pest, ziekten, vuur en veeziekten

 

 

 

Antonius van Egypte, Antonius-Abt of Antonius de Grote (Grieks: Ἀβᾶς Ἀντþνιος, Abba Antonius) (Heracleopolis Magna (Egypte), 251Colzimberg (Egypte), 356) is een christelijke heilige, die bekend staat als de vader van het kloosterleven. Zijn naamdag is 17 januari.

Biografie

Antonius werd geboren als kind van rijke ouders. Toen Antonius twintig jaar was, stierven zijn ouders. Hij gaf alle bezittingen aan de armen en trok zich in eenzaamheid in de woestijn terug. Later voegden andere christenen zich bij hem en vormden een van de eerste gemeenschappen van monniken in zijn klooster van Sint Antonius in de Oostelijke Woestijn van Egypte.

Hij was de eerste monnik die vele volgelingen kreeg en staat daarom bekend als de de vader van het kloosterleven.

 

http://nl.wikipedia.org/skins-1.5/common/images/magnify-clip.png

De heilige Antonius de Grote, te herkennen aan het varken en de kluizenaarsstaf.

Hij stierf op 105-jarige leeftijd en werd volgens zijn eigen instructies in een geheim graf begraven om te voorkomen dat zijn graf een plaats van verering zou worden. Al snel na zijn dood werd hij heilig verklaard. Athanasius van Alexandrië schreef de bekendste biografie over Antonius.

Relieken van Antonius

Het gebeente van Antonius zou rond 1070 uit Constantinopel naar Saint-Antoine in het kanton Saint-Marcellin (vroeger La-Motte-aux-bois in het Departement Isère, Arrondissement Grenoble) gebracht zijn en daarna verloren zijn gegaan, op enkele kleine deeltjes ("partikels") na.

Verhaald wordt dat zijn gebeente in 1491 werd overgebracht naar de Sint-Juliuskerk in Arles (Frankrijk), alwaar het volgens sommigen nog steeds zou liggen. Volgens anderen is het gebeente in Arles een (uit kerkpolitieke overwegingen vervaardigde) valse relikwie.

Ook zou nog een armreliek in Keulen bewaard zijn. Overigens is van deze reliek de authenticiteit evenmin zeker. Men bedenke hierbij dat Antonius een heilige uit de laat-antieke tijd was en in feite genieten de meeste relieken uit die tijd niet meer dan het voordeel van de twijfel.

In Warfhuizen wordt in de kluiskerk een Antoniusreliek bewaard, waarschijnlijk is dit van het gebeente uit Saint-Antoine.

Verhalen over Antonius

Zijn bijnaam Antonius met het varken ontstond in de Middeleeuwen. De Antonieten, leden van de naar hem vernoemde verpleegorde, mochten hun varkens vrij laten rondlopen als vergoeding voor de verpleging die zij verstrekten. Op 17 januari werden deze varkens geslacht en het vlees verdeeld onder de armen.

Bekend is het verhaal van de Verzoekingen van Sint-Antonius. Aan Antonius zouden demonen zijn verschenen die poogden hem van het goede pad af te houden. Dit verhaal is een rijke inspiratiebron geweest voor vele schilders van Jeroen Bosch tot Salvador Dalí.

Patroonheilige en attributen

Antonius is de patroonheilige van de wevers, slagers, suikerbakkers, mandenmakers, begrafenisondernemers, zakkendragers, zwijnenhoeders, varkens en huisdieren en patroon tegen de pest, ziekten, Sint-Antoniusvuur (of ergotisme een ziekte veroorzaakt door Moederkoorn) en veeziekten. Ook is hij beschermheilige van Essene en de Noord-Brabantse dorpen Sint Anthonis en Terheijden.

Zijn attribuut is een bel. Deze is soms bevestigd aan zijn staf. De varkens van zijn orde dragen ook een bel.

Het Antoniuskruis of Tau is een onderscheidingsteken van de Orde van Sint Antonius, een kruis in T-vorm met daaraan een zg. Antoniusklokje, om de hals gedragen aan een koord of keten.

Weerspreuken

Maakt Sint-Teunis de brug, Sint-Sebastiaan slaat ze stuk.
Met Sint-Teunis en Sint-Bastiaan, komen de harde koppen eerst aan.
Sint-Antonius klaar en helder, vult `t vat en ook de kelder.
Sint-Antoon en Sebastiaan, komen met ’t hardste van de winter aan.

Sint-Antonius (Teunis) is op 17 januari, Sint-Sebastiaan op 20 januari. Met de brug wordt het ijs bedoeld.

Gastenboek

  • 01-05-2019 - Aangenaam verrast! We zijn natuurlijk allemaal enorm verwend door de...  lees meer
  • 12-02-2019 - Beste Merxsancta, Ik heb de bestelling mogen ontvangen, het beeld...  lees meer
  • 06-02-2019 - Dank voor de Noveenkaars met de afbeelding van Gertrudis, de...  lees meer
Plaats een bericht
© 2008 - 2019 Merxsancta / VII H. Sacramenten | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel