Vorige Artikel 31 van 261 Volgende

.Bernadette Soubirous gips 10 cm hand beschilderd

€ 20,00
Voorraad 1 stuk
Aantal

 

Bernadette Soubirous


Geboren

7 januari1844 in Lourdes

Gestorven

16 april1879 in Nevers

Vereerd in

Rooms-Katholieke Kerk

Zaligverklaring

1925

Heiligverklarin g

8 december1933 door paus Pius XI

Naamdag

16 april

De heilige Marie-Bernard, beter bekend als Bernadette (Soubirous) van Lourdes (Lourdes, 7 januari1844 – Nevers, 16 april1879) is een katholiekheilige. Sint Bernadette is vooral bekend vanwege het ontstaan van Lourdes als bedevaartsoord.
Biografie
Bernadette Soubirous werd op 7 januari1844 in Lourdes geboren. Ze woonde met haar ouders in de molen van Boly, het erfstuk van moeder Louise Soubirous Casterot. Tijdens een cholera-epidemie werd ook Bernadette ziek. Ze ontsnapte maar net aan de dood en hield er astma aan over. Een dieptepunt in de economie maakte dat men uit de molen weg moest. De regering gaf namelijk gratis meel weg, waardoor veel molenaars zonder werk raakten. Een neef bood hen daarop onderkomen aan in een afgekeurde gevangenis, het Cachot. Kort daarna werd François, de vader van Bernadette, opgepakt omdat men dacht dat hij een zak meel gestolen had. Na onderzoek bleek dat hij het niet gedaan had; hij was louter verdacht geweest omdat hij arm was.Op 11 februari1858, ze was toen veertien jaar oud, ging Bernadette met haar zusje Toinette en een vriendin hout sprokkelen. Vanwege haar slechte conditie kon Bernadette de meisjes niet bijhouden. Toen ze haar kousen uittrok om de Gave over te steken, hoorde ze aan de overkant boven de daar aanwezige grot van Massabielle een geruis als van de wind, maar zag de struiken en bomen niet bewegen. Ze zag vervolgens de verschijning van een in het wit geklede vrouw met een rozenkrans, die zich tijdens een latere verschijning - op 25 maart - voorstelde als Que soy era immaculada councepciou. Paus Pius IX had reeds in het jaar 1854 het dogma afgekondigd dat Maria "onbevlekt ontvangen" was, dat wil zeggen vanaf haar conceptie geheel zonder zonde. Bernadette, die een eenvoudig meisje was dat nauwelijks kon lezen, wist dit echter niet. Haar ouders, onderwijzers en priesters zouden later getuigen dat zij nog nooit over de onbevlekte ontvangenis had gehoord.
Bernadette noemde de dame aqero, wat in de streektaal die daar betekent. Tot 16 juli1858 kreeg Bernadette nog 17 maal een visioen, waarbij ze op Maria`s aanwijzing een bron opende. Bernadette vertelde dat Maria haar vroeg bij de grot een kerk te bouwen en processies te houden naar die plaats waarbij men de rozenkrans moest bidden.
In de maanden van de visioenen werd Bernadette door niemand serieus genomen. De prefect en de dorpspastoor bleven haar kritisch ondervragen. Dat was extra moeilijk voor haar omdat Bernadette de Dame niet altijd begreep en haar astma erg hevig was. Ze probeerde ondanks alles toch een normaal leven te leiden.
Pas toen de verschijning zich had voorgesteld als de `Onbevlekt Ontvangene`, nam de pastoor Bernadette serieus en toen de eerste wonderen gebeurden stelde de bisschop van Tarbes een onderzoek in. Na 4 jaar, in 1862, concludeerde hij dat de verschijningen een bovennatuurlijk karakter hadden. Vanaf dat moment werd Lourdes een officiële bedevaartsplaats. Er kwamen zoveel pelgrims dat de pastoor Bernadette in het hospital van Lourdes plaatste. Daar groeide haar kloosterroeping en op 22-jarige leeftijd vertrok ze naar Nevers.
Op 29 juli1866 trad ze onder de naam Marie-Bernard in bij de Sœurs de la Charité van Saint-Gildars in Nevers. Binnen de kloostermuren mocht zij echter met geen woord spreken over hetgeen in Lourdes was gebeurd. Hier had zij vrede mee. Ze werkte als hulpkosteres en ziekenverzorgster, tot ze te ziek werd. Ze stierf op 16 april1879, amper 35 jaar oud, en zou op haar sterfbed nog éénmaal een visioen hebben gehad. Naast astma had Bernadette een tumor in haar knie, maar ze had nooit geklaagd. Het enige wat ze zei was: "Ik ben als een graankorrel gemalen".
Heiligverklaring
Al gauw werd gesproken over haar zalig- en heiligverklaring. In verband hiermee werden in september 1909 haar stoffelijke resten opgegraven. Haar lichaam was nog volledig intact.
In 1925 werd ze zalig verklaard en op 8 december1933 verklaarde paus Pius XI haar heilig. Haar feestdag valt op 16 april en in Frankrijk op 18 februari.

Haar lichaam is nog steeds intact en ligt opgebaard in het klooster in Nevers waar Bernadette enkele jaren heeft gewoond.

Gastenboek

  • 01-05-2019 - Aangenaam verrast! We zijn natuurlijk allemaal enorm verwend door de...  lees meer
  • 12-02-2019 - Beste Merxsancta, Ik heb de bestelling mogen ontvangen, het beeld...  lees meer
  • 06-02-2019 - Dank voor de Noveenkaars met de afbeelding van Gertrudis, de...  lees meer
Plaats een bericht
© 2008 - 2019 Merxsancta / VII H. Sacramenten | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel