Vorige Artikel 230 van 255 Volgende

Odilia van Orp (Adele,Adilia of Alida ) Heilige 20 cm hoog. Gips

€ 75,00 (inclusief 21% btw)
Voorraad 1 stuk
Aantal

Adele Heilige 20 cm hoog. Gips

 

Odilia (ook Adèle, Adelia, Adilia of Alida) van Orp-Le-Grand, België; stichteres; † 670.

Feest (25 mei) & 30 juni.

Schütte vermeldt van haar dat zij wordt beschouwd als een zuster van Sint Bavo, maar dat daarover geen enkele betrouwbare bron bestaat. In een boek over de mooiste Vlaamse dorpen pp.60-61 (maar schrijver & titel heb ik helaas niet genoteerd) staat bij Orp-Le-Grand:

"De kerk is toegewijd aan Sint-Maarten en Sint-Adèle. Dat brengt ons meteen naar de Frankische tijd terug.
Sint-Adèle werd blind geboren. Tijdens een bedevaart naar het graf van Sint-Lambertus krijgt zij het gezicht terug.

Dit relaas is zeer onwaarschijnlijk, daar Lambertus stierf in 705 en Odilia ruim dertig jaar eerder rond 670! Wellicht kwam zij Lambertus in levende lijve tegen. Misschien betrof het hier niet Lambertus, maar Amandus, die in het leven van talrijke adellijke families uit die tijd zo`n grote rol speelde.

Zij trekt zich daarna terug in een heiligdom, gesticht door de Ieren, en geniet de bescherming van Frankische edelen. Nadat zij abdis is geworden, krijgt zij als opdracht in Orp een klooster te stichten. Naar verluidt zou Pepijn van Herstal († 714) haar zijn bescherming hebben verleend. Hij zou er zelfs zijn bijzit, Alpaïde, hebben ondergebracht. Het gebeente van Alpaïde werd in 1618 teruggevonden achter het altaar van de Heilige Maagd. Karel Martel († 741) was hun zoon.

In de velden in de richting van Marilles staat een kapel gewijd aan Sint-Adele. Aan de voet ervan ontspringt een miraculeuze bron."

Dit verhaal lijkt erg veel op dat van Odilia van Hohenburg († ca 720; feest 13 december). Ook het boek wijst daarop: "Is het dank zij hun quasi homonymie dat de Luikse Alida en Odilia, uit de Elzas, een gelijkwaardig lot ondergingen? Ze werden beiden van blindheid genezen. Het klooster van Orp, evenals dat van Mont-Saint-Odile zijn alleszins druk bezochte bedevaartsoorden geworden."

Gastenboek

  • 01-05-2019 - Aangenaam verrast! We zijn natuurlijk allemaal enorm verwend door de...  lees meer
  • 12-02-2019 - Beste Merxsancta, Ik heb de bestelling mogen ontvangen, het beeld...  lees meer
  • 06-02-2019 - Dank voor de Noveenkaars met de afbeelding van Gertrudis, de...  lees meer
Plaats een bericht
© 2008 - 2019 Merxsancta / VII H. Sacramenten | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel