Vorige Artikel 72 van 261 Volgende

.Johannes Nepomucenus (Nepomuc) 60 cm gips

€ 195,00
Voorraad 1 stuk
Aantal

Johannes Nepomucenus

Johannes Nepomucenus of Johannes van Nepomuk (Tsjechisch: Jan Nepomucký) (Nepomuk (okres Plzeò-jih), West-Bohemen, rond 1350 - Praag 20 maart 1393) was een priester en martelaar en is een rooms-katholieke heilige.

Leven

In een kerkelijk gecompliceerde tijd (ten tijde van het Westers schisma) was hij hoofdvicaris van de kerk. Hij kwam in botsing met koning Wenceslaus IV, toen hij in Kladruby een andere abt benoemde dan de koning gewenst had. Johannes werd gevangen genomen, gefolterd en vervolgens in de Moldau verdronken.

Volgens de legende wilde hij het biechtgeheim niet schenden en aan koning Wenceslaus niet prijsgeven, wat diens vrouw hem gebiecht had. Daarom werd hij van de Karelsbrug in de Moldau geworpen en is zo, volgens de christelijke traditie, gestorven als martelaar.

Verering

Johannes werd in 1729 heiligverklaard door paus Benedictus XIII. Zijn hoog-barokke praalgraf bevindt zich in de dom van Praag. Hij is de patroon van Bohemen, van biechtvaders, priesters, schippers, molenaars, van het biechtgeheim, van het zwijgen, van waterbedreigingen en van bruggen. Zijn feestdag is 16 mei.

Gastenboek

  • 01-05-2019 - Aangenaam verrast! We zijn natuurlijk allemaal enorm verwend door de...  lees meer
  • 12-02-2019 - Beste Merxsancta, Ik heb de bestelling mogen ontvangen, het beeld...  lees meer
  • 06-02-2019 - Dank voor de Noveenkaars met de afbeelding van Gertrudis, de...  lees meer
Plaats een bericht
© 2008 - 2019 Merxsancta / VII H. Sacramenten | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel