Vorige Artikel 62 van 261 Volgende

.Heilige Veronica, granietsteen 31 cm

€ 108,00 (inclusief 21% BTW)
Voorraad 1 stuk
Aantal

Granietsteen, 31 cm.

Veronica (heilige)

Geboren

onbekend

Gestorven

onbekend

Vereerd in

Rooms-Katholieke Kerk

Naamdag

vastenavond

Attributen

zweetdoek

Beschermheilige voor

fotografen

Sint-Veronica of Berenice was volgens de Acta Sanctorum een christen uit Jeruzalem, die Jezus Christus een doek aanbood om het zweet en bloed van zijn gezicht te vegen terwijl hij zijn kruis de Golgotha opdroeg. Haar naamdag is op Vastenavond, de dinsdag voor Aswoensdag. Ook worden 4 februari (volgens de Bollandisten), 9 en 12 juli als gedenkdag genoemd. De zesde statie van de Via Crucis is aan haar gewijd.

Overlevering

Volgens de overlevering werd bij het afvegen het gelaat van Christus op miraculeuze wijze op de doek ingeprent. Haar naam is een samenstelling van vera en icon hetgeen waar beeld betekent.[1]
In het
katholicisme gaat men ervan uit dat Veronica met haar doek keizer Tiberius van het Romeinse Rijk van een slepende ziekte genas, waarop de keizer Pontius Pilatus in ballingschap stuurde. Deze doek - een belangrijk relikwie in de katholieke kerk - bevindt zich momenteel in het beeld van de Heilige Veronica in de Sint Pietersbasiliek in Rome. Kerken in Milaan, Jaén (Spanje) en Manoppello (Abruzzen) beweren echter ook de doek in hun bezit te hebben. Het doek zou tijdens de plundering van Rome in een herberg verkocht geweest zijn.

Veronica in de beeldende kunst

 

Als Veronica wordt voorgesteld als devotiefiguur, houdt zij de doek voor zich uit. Op het doek ziet men een afbeelding van Christus. Soms ook met een doornenkroon.
Veronica kan een tulband dragen als verwijzing naar haar oosterse afkomst. De doek wordt soms ook vastgehouden door engelen. Soms ook staat Veronica afgebeeld tussen
Petrus en Paulus, de patroonheiligen van Rome.[1]

Gastenboek

  • 01-05-2019 - Aangenaam verrast! We zijn natuurlijk allemaal enorm verwend door de...  lees meer
  • 12-02-2019 - Beste Merxsancta, Ik heb de bestelling mogen ontvangen, het beeld...  lees meer
  • 06-02-2019 - Dank voor de Noveenkaars met de afbeelding van Gertrudis, de...  lees meer
Plaats een bericht
© 2008 - 2019 Merxsancta / VII H. Sacramenten | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel